L’autora ha participat en l’Encontre d’Escriptors de la Biblioteca Valenciana
L’escriptora Gràcia Jiménez ha compartit el matí amb estudiants d’Educació Primària i Secundària parlant de les obres que ha escrit en l’àmbit infantil i juvenil. Per citar-ne algunes: ‘Sango Tani’, ‘Un mosaic d’aigua’, ‘Un grapat de somnis’ i ‘Entre les rodes’, entre d’altres.
L’autora ha assegurat en l’Encontre de la Biblioteca Valenciana que “els bons llibres sempre ensenyen alguna cosa, independentment del propòsit dels autors. Llegir ha de ser, primer que res, un acte plaent. Si no ho és, alguna cosa s’ha fet malament. I, quan un adult escriu per als més joves, és inevitable transmetre una part de la seua experiència, de la seua manera d’entendre el món. Però si el propòsit és exclusivament alliçonador, no serà un llibre viu, interessant, divertit”.
És una escriptora versàtil que escriu tant per a adults com per a xiquets, i que practica la poesia, la narrativa i els articles periodístics. Ha admés que escriure per a xiquets requereix un esforç extra perquè “s’ha de treballar molt bé la informació que s’aporta —em prepare a fons, documentant-me molt— per a fer que els arribe literàriament i siguen els lectors qui l’acaben d’elaborar alhora que gaudeixen d’una història que els emocione, que els resulte atractiva”.
És bona coneixedora del món de l’educació i, per experiència, sap que la lectura decau quan els joves comencen a passar temps amb els amics, navegant per internet o en xarxes socials.
“Són aquestes mateixes armes les que s’han d’usar per a fomentar la lectura: el grup, les xarxes, la connexió amb la música, la dansa, la cultura visual… —ha afirmat amb convicció—. Hem de desplegar molta imaginació i fer veure que, darrere de totes aquestes activitats, hi ha un poema, un guió o un text narratiu, i que llegir és l’altra cara d’escriure. Tal volta hem de fomentar l’escriptura entre els més joves, des de diferents prismes, cosa que els farà tornar necessàriament a la lectura”.
Gràcia Jiménez aposta per omplir les prestatgeries de llibres escrits en valencià. “M’agradaria que ocuparen un lloc privilegiat. Malauradament, encara no és així, però veig un gran interés d’institucions, editorials i educadors per treballar pel foment de la lectura en la nostra llengua. Veig brots verds que hem de cuidar amb molta estima”, ha dit.
I ha afegit que “d’autores i autors, en tenim molts i de qualitat. S’estan fent coses importants com les campanyes de foment lector, però encara hi ha moltes coses per fer i que tal volta tindrien molt de ressò, com ara programes entretinguts, divertits, breus, en mitjans audiovisuals, públics i privats, que donen veu de manera atractiva a la nostra literatura”.